Viridis

11. Drvno-tehnološka konferencija u Opatiji – Drvni klaster VIRIDIS prisustvovao sa članovima

Novosti   |   10.06.2014.
11. Drvno-tehnološka konferencija u Opatiji –  Drvni klaster VIRIDIS prisustvovao sa članovima

Proteklog tjedna 02.-03.06.2014. godine u Opatiji održala se 11. Drvno tehnološka konferencija u organizaciji Hrvatskog drvnog klastera na čelu s g. Marijanom Kavranom i časopisa Drvo&namještaj. Konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuvši da se utjecaj  gospodarske krize  još uvijek osjeća u drvoprerađivačkom sektoru  no da postoje razlozi za optimizam ove gospodarske grane.

Glavna tema konferencije odnosila se na veću uporabu  drva u zemljama jugoistočne Europe, te korištenju sredstava iz EU fondova, biomase i energije iz drva. Poseban cilj konferencije  je bilo naglašavanje mogućnosti unaprjeđenja suradnje između drvoprerađivačkog sektora i arhitekata, projektanata, dizajnera posebno u poslovima javne nabave.

Na konferenciji su sudjelovali svi relevantni predstavnici proizvodnog, trgovačkog, akademskog i institucionalnog okruženja u sektoru šumarstva, prerade drva i proizvodnje namještaja. Prisutna je bila cijela Uprava HŠ sa predsjednikom mr.sc. Ivanom Pavelićem te predstavnici nadležnih ministarstava za drvoprerađivački sektor i naravno gospodarstvenici drvoprerađivačkog sektora cijele Hrvatske.

11. Drvno-tehnološkoj konferenciji u Opatiji nazočio je i Drvni klaster Virovitičko-podravske županije sa svojim članovima. Virovitičko- podravska županija je jedan od najaktivnijih sudionika u drvoprerađivačkoj grani Republike Hrvatske sa tvrtkama izvoznicima finalnih proizvoda i sa aktivnim Drvnim klasterom VIRIDIS koji tradicionalno sudjeluju na konferenciji u cilju razmjene iskustava i aktivnog kreiranja aktivnosti ovog sektora. Proaktivno djelovanje u drvoprerađivačkom sektoru svakako dokazuje projekt Virovitičko-podravske županije - Panonski drvni centar kompetencija u Virovitici.

Konferencija sa istaknuto živim panel diskusijama sudionika o aktualnom stanju drvoprerađivačkog sektora pridonijela je izvlačenju niza zaključaka ove gospodarske grane u Republici Hrvatskoj. Neki od važnijih zaključaka 11. Drvno tehnološke konferencije gdje aktivno stavove razmjenjuju predstavnici institucionalnog kao i gospodarskog okruženja  koje je priopćio Hrvatski drvni klaster su sljedeći:

Kriza je  značajno utjecala na cijeli drvoprerađivački sektor u jugoistočnoj Europi i odrazila se na poslovanje mnogih tvrtki uvjetujući niz tržišnih promjena. Situacija u Hrvatskoj je dodatno pogoršana ukidanjem sektorskih potpora.

Suradnja među sektorskim tvrtkama u zemljama JIE ima inicijalna obilježja i do sada nije dovela do stvaranja relevantnijih projekata koji bi se mogli natjecati na EU razini. Unatoč mnogobrojnim ograničenjima u ovoj industriji i dalje postoji pozitivan investicijski pristup koji je doveo do značajnih ulagačkih i razvojnih projekata te poslovnih poduhvata primjerenih zemljama s razvijenim šumarstvom i preradom drva. Prijedlozi sektorskih strategija nažalost ne uvažavaju navedene činjenice i izvozne rezultate.

Ulaskom RH u EU otvorilo se veliko tržište za drvoprerađivačke tvrtke, ali i za mnogobrojne partnere u regiji JIE. To je prilika koja pretpostavlja zadovoljiti složene procedure usklađivanja regulative i potrebne tehnološke prilagodbe, ali i ojačati apsorpcijski potencijal privlačenja sredstava iz europskih fondova.

Sektorske tvrtke i dalje vode proaktivnu poslovnu i marketinšku politiku te generiraju snažan razvojni potencijal kako bi osigurale konkurentnost na globalnom tržištu koje je proteklih godina doživjelo značajne promjene.

Inozemni ulagači pokazuju zapaženo zanimanje za realizaciju ozbiljnih investicija u drvoprerađivački sektor, posebno u dijelu proizvodnje energije iz drva. Većina projekata se bazira na očekivanjima velikih količina sirovine koje dugoročno gledano već sada nema dovoljno. Sirovinu nastalu uslijed elementarnih nepogoda-ledoloma treba oprezno uvoditi na tržište. Proces cjelokupne konsolidacije ovog sektora je i dalje neizvjestan, a za očekivati je da će on biti dovršen narednih  godina.

 

PREPORUKE HRVATSKA:

1. Supstitucija vertikalnih potpora novim programima namijenjenim drvnoj industriji.

2. Nastavak aktivnosti na donošenju Zakona o preradi drva.

3. Dobivanje posebnog – strateškog statusa u hrvatskom gospodarstvu.

4. Nastaviti s procesom unaprjeđivanja odnosa sa Hrvatskim šumama.

5.Postignuti sektorski konsenzus oko potrebe jačanja kadrovskog potencijala i reprezentativnosti sektora.

6. Učlanjenje u krovne europske asocijacije, rad u odborima, komisijama i drugim stručnim tijelima na razini EU.

 

PREPORUKE REGIJA:

1. Formaliziranje suradnje u regiji kroz potpis sporazuma o suradnji i početak operativnog djelovanja na promociji uporabe drva, kao i intenzivnije djelovanje na razvojnim, tehnološkim i obrazovnim područjima.

2. Donošenje zakonske regulative o obavezi ugradnje ekoloških – drvnih proizvoda u javnoj nabavi.

3. Revitalizacija projekta "Drvo je prvo" i njegovo proširenje u zemlje JIE te kandidiranje projekta za EU sredstva.

4. Uključiti se u postojeće EU programe namijenjene većoj primjeni inovacija, istraživanja i razvoja te primjene "pametnih specijalizacija" i inovativnih proizvoda u drvoprerađivačkom sektoru.

5. Intenzivniji nastavak aktivnosti na izgradnji regionalne poduzetničke infrastrukture kroz izgradnju sektorskih centara izvrsnosti, laboratorija, specijaliziranih centara za dizajn, te obrazovne i edukacijske infrastrukture.

 

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.