Viridis

O klasteru

Hrvatski   |   31.01.2011.

VIRIDIS – Drvni klaster Virovitičko-podravske županije

VIRIDIS – Drvni klaster Virovitičko-podravske županije osnovan je 2011. kao neprofitna udruga. Klaster su osnovali poduzetnici iz drvo-prerađivačkog sektora Županije te dvije potporne institucije, VIDRA – Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije i Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Tvrtke članice Klastera zapošljavaju oko 350 djelatnika te ih povezuju slični ciljevi poslovanja. Korištenjem prirodnih resursa i postojećih znanja uz nadogradnju novih znanja kroz Klaster se stvara konkurentna regija drvo-prerađivačkog sektora.

Osnovna  zadaća Klastera je stvaranje kritične mase informacija, znanja, vještina i tehnologija. Viridis drvni klaster otvoren je za nove članove, za nova znanja, resurse, tehnologije i iskustva te ohrabrujuće povezivanje s međunarodno umreženim strukturama. Dobro razrađen model funkcioniranja Klastera omogućuje veću učinkovitost svake članice jer im je osiguran povoljniji pristup sirovinama, informacijama i kvalitetnim radnicima, a blagostanje jedne regije očituje se iz blagostanja njenih dionika.

Tvrtke uz pomoć Klastera prikupljaju i razmjenjuju važne poslovne informacije i iskustva što doprinosi dinamičnom razvoju poslovanja unutra drvo-prerađivačkog sektora. Zajedničkim aktivnostima, uz razvoj i unapređenje poslovanja tvrtki drvo-prerađivačkog sektora, postiže se zaštita proizvodnje i znanja u domaćoj drvnoj industriji. Kroz zajedničke aktivnosti i projekte Klastera tvrtke članice jačaju svoju konkurentnost. Potiče se suradnja komplementarnih područja koja doprinosi razvoju konkurentnih proizvoda više dodane vrijednosti, plasiranju proizvoda na tržište te internacionalizaciji poslovanja tvrtki unutra Klastera. Tvrtkama članicama Klaster pruža operativnu podršku pri ostvarenju njihovih ciljeva kroz provedbu zajedničkih projekata.

 

Aktivnosti Klastera

Cilj Klastera je promicanje, razvitak i unapređivanje rada tvrtki iz drvoprerađivačke industrije Virovitičko-podravske županije, kao i  zalaganje za zaštitu domaćih proizvoda i znanja. Glavne aktivnosti Klastera usmjerene su na rast i proširenje tržišta, te na suradnju s različitim institucionalnim dionicima kao što su istraživačke i obrazovne institucije, jedinice lokalne vlasti, nevladine organizacije.  Kao glavne aktivnosti ističu se:

  • razvijanjem, unapređivanjem i koordiniranjem strukovne i društvene aktivnosti članova Klastera;
  • organiziranje i koordinacijom zajedničke promidžbe i nastupa na tržištu, posebice istraživanje i ulazak na nova tržišta;
  • organiziranje razmjene iskustava i znanja u izvođenju  projekata vezanih za drvo-prerađivačku struku;
  • osmišljavanje i razvoj novih proizvoda i rješenja;
  • zajedničko istraživanje i razvoj;
  • suradnja s istraživačkim organizacijama i udrugama  drvo-prerađivačke struke;
  • razvijanje programa međunarodne suradnje;
  • suradnja s drugim sličnim udrugama u zemlji i inozemstvu, te svim drugim organizacijama, ustanovama, fizičkim i pravnim osobama koja podupiru rad Klastera.
Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.