Viridis

Poziv za priključenje novih članica udruzi VIRIDIS drvnom klasteru Virovitičko-podravske županije

Hrvatski   |   ravidra.hr  |  06.11.2012.
Poziv za priključenje novih članica udruzi VIRIDIS drvnom klasteru Virovitičko-podravske županije

 

Poštovani,

udruga Drvni klaster Virovitičko-podravske županije „VIRIDIS“  osnovana je 13. rujna 2011. godine.  Osnivači i današnji  članovi klastera su: Ciprijanović d.o.o., Drvene konstrukcije d.o.o., Tehnohit-HR, Ured ovlaštenog arhitekta Krunoslav Kovač, Palković d.o.o., Sveučilište u Zagrebu – Šumarski fakultet; VIDRA – agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije.  Proizvodne tvrtke klastera zapošljavaju oko 350 djelatnika, a ostvaruju ukupan prihod od 133 mil. kn, od čega na izvoznom tržištu 61%. Tvrtke članice posluju stabilno, a u posljednjoj godini bilježe prosječan rast od oko 5%. Ideja o potrebi osnivanja domaćeg drvnog klastera potvrđena je nakon studijskog putovanja predstavnika drvne industrije naše županije u Holzcluster Steiermark u Austriju gdje smo se upoznali sa prednostima udruživanja u klaster umrežavanjem regionalnih i lokalnih samouprava, financijskih i znanstvenih organizacija i samih poduzetnika.

U proteklih godinu dana, drvni klaster se predstavio na dva inozemna i tri domaća sajma, izradio svoj katalog sa članicama klastera te izradio web stranicu. Isto tako, Virovitičko-podravska županija prijavila je izgradnju Drvnog centra izvrsnosti kao okosnice za podizanje konkurentnosti drvne  industrije naše županije. Drvni centar izvrsnosti mora biti dostupan svim gospodarskim subjektima županije kako bi se utjecalo na smanjenje troškova proizvodnje istih jer bi se sastojao od: laboratorija za testiranje drvno- inovacijskih proizvoda, radionice za uzorke-prototip proizvoda, fotostudija za snimanje proizvoda za Internet marketing , on – line burza (dobavljači i kupci, stručni djelatnici, strojevi i oprema za drvnu industriju) i sl.

Udruživanjem u klastere stvara se veća pregovaračka moć,  kako na području nabave tako i u sferi prodaje, kao i moć pregovara u eliminiranju svih zapreka za poslovanje u konkurentnom okruženju. Tu se prije svega misli na osnovnu  zadaću klastera, a to je stvaranje kritične mase informacija, znanja, vještina i tehnologija. Također, kluster mora biti otvoren kako bi se omogućilo novim članovima klastera da donesu nova znanja, resurse, tehnologije i iskustvo te ohrabrujuće veze s međunarodno umreženim strukturama. Dobro razrađen model funkcioniranja klastera omogućuje veću učinkovitost svake članice jer im je osiguran povoljniji pristup sirovinama, informacijama, kvalitetnim radnicima itd., a blagostanje jedne regije očituje se iz blagostanja njenih dionika.

Razvoj klastera je regionalni odgovor na konkurentni pritisak koji se razvio iz globalizacije. U uvjetima globalizacije, regije će postati ekonomski različite, uspješne će se  razvijati brže dok će neuspješne regije istom brzinom propadati. Model klastera se pokazao uspješnim u zemljama koje su se opredijelile za stratešku podršku malih i srednjih gospodarskih subjekata.

Horizontalnom suradnjom gospodarski subjekti mogu zajednički postići ekonomske učinke koji su im pojedinačno nedostupni. Zato i mi imamo zadatak da korištenjem prirodnih resursa i postojećih znanja te nadogradnjom novih znanja stvorimo konkurentnu regiju u globalnim okvirima koja je spremna i ima mogućnosti za umrežavanje sa drugim nama bliskim regijama u istim djelatnostima kako bismo se održali na globalnom tržištu u onim sektorima za koje imamo predispozicije za razvoj i koje znamo raditi (drvni sektor). Zbog svega gore navedenog

 na zadnjoj sjednici osnivača klastera održanoj 24.10.2012. godine, donesena je odluka da je sadašnji rad klastera stasao  i da su u cilju stvaranja konkurentne drvno-prerađivačke  regije stvoreni uvjeti za priključenje novih  članica  VIRIDIS-u drvnom klasteru Virovitičko-podravske županije.  

Uvjet za priključenje VIRIDIS-u je nepostojanje duga prema državi te pozitivan financijski rezultat za 2011. godinu.

Prijavnica za upis novih članova

Prijaviti se mogu naravno gospodarski subjekti  iz područja drvne industrije.

Krajnji rok za dostavu prijava je  14.studeni 2012. godine

U Virovitici 06. studeni 2012. godine

Predsjednik

Danijel Smiljanić

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.