Viridis

PROJEKT „OBRTNIK I DIZAJNER“- suradnja člana klastera i Arhitektonskog fakulteta Zagreb

Projekti   |   17.06.2014.
PROJEKT „OBRTNIK I DIZAJNER“- suradnja člana klastera i Arhitektonskog fakulteta Zagreb

U organizaciji Hrvatske obrtničke komore i Studija dizajna sa Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu drugu godinu za redom se održava projekt „ OBRTNIK I DIZAJNER“.

Drvni klaster VIRIDIS u interakciji  s Hrvatskom obrtničkom komorom  povezao je člana klastera Palković d.o.o.  u suradnju s Arhitektonskim fakultetom Zagreb na temi izrade prototipa novog proizvoda koju će za obrtnike dizajnirati studenti završne godine Studija dizajna.

U ožujku 2014. godine održan je početni sastanak gdje je prisustvovalo 17 obrtnika različitih struka ( izrada namještaja, obrada metala i metalna galenterija, mesing, tekstilna arhitektura, nakit i ostalo) te 14 studenata diplomskog studija.

Kratku prezentaciju održali su voditelji ovog projekta od strane Studija za dizajn, prof. Mladen Orešić, te od strane Hrvatske obrtničke komore Matija Duić, predstavivši pritom rad i ciljeve ovih dviju institucija. Također studenti su se predstavili kroz dosadašnji rad, interese, afinitete i općenito viđenje rada u proizvodnom procesu. Obrtnici su ukratko predstavili svoju djelatnost, glavne proizvode, proizvodne kapacitete i tehnologije koje se u obrtu koriste, te su u kratkim crtama prenijeli svoja očekivanja od ove suradnje.

Studenti u okviru ovog projekta imaju zadatak izraditi prototip proizvoda s naglaskom na mogućnost aktualizacije istog u ''realnom okruženju'' tj. na tržištu. Uz potporu i pomoć jedne obrtničke radionice radit će na izradi prototipa potpuno novog proizvoda, a kojeg bi, ukoliko za to bude interesa, potom plasirali na tržište. Izrada jednog takvog proizvoda za studenta bi značila i uspješno položen kolegij.

Krajem svibnja 2014. godine član Drvnog klastera Virovitičko-podravske županije  Palković  d.o.o. i Arhitektonski fakultet Zagreb potpisali su Ugovor o početku suradnje na projektu „  OBRTNIK I DIZAJNER „.

Povezivanje proizvođača namještaja i dizajnera je posebna tema u hrvatskom gospodarstvu i još uvijek nedovoljno realizirana, stoga je za Drvni klaster VIRIDIS ovo još jedan korak naprijed,  posebno za samog člana klastera Palković d.o.o iz Virovitičko-podravske županije.

Obrtnicima je ovo izvrsna prilika da se upoznaju s mogućnostima i načinom rada dizajnera te na taj način dobiju novi uvid u svoj proizvodni asortiman ali i kroz suradnju svoj proizvodni program osvježe novim idejama.

Ove mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.